DWitamina

witamina d

Witamina D – to grupa organicznych związków chemicznych, które wywierają różnorodne działanie fizjologiczne, głównie w gospodarce wapniowo-fosforanowej, a także w utrzymywaniu prawidłowej struktury i funkcji kośćca. Witamina D, podobnie jak pozostałe witaminy, pełni bardzo ważną rolę. Witamina ta stymuluje wchłanianie wapnia i fosforu, jak również zapobiega nadmiernemu wydalaniu tych pierwiastków z moczem.

W medycynie witamina D ma zastosowanie głównie w profilaktyce i leczeniu osteomalacji, krzywicy oraz osteoporozy.

Witamina D jest jedną z niewielu witamin, których nie musimy dostarczać w pożywieniu (chyba, ze istnieją ku temu wskazania jak niewielki kontakt z nasłoniecznieniem czy okres intensywnego wzrostu u dzieci); organizm ludzki sam może produkować witaminę D pod wpływem promieni słonecznych, które stymulują naszą skórę do wytwarzania tejże witaminy. Naukowcy powszechnie uważają, że 10 minut słonecznej kąpieli codziennie w czasie letnich miesięcy gwarantuje odpowiednią dawkę tej witaminy na cały rok.

Niemniej witaminę D możemy spotkać w takich produktach jak:
>tran i oleje rybne,
> ryby (łosoś, śledź, makrela itp.),
> wątróbka z drobiu
> białka jaj,
> mleko i przetwory mleczne typu ser, masło, śmietana